Monday, December 10, 2012

Kenang-kenangan Jemputan

Assalamualaikum.

Bismillah wal hamdulillah =)

Sangat lama saya menyepi dari ruang blogger ini.

Rasanya dulu juga begitu, kalau time exam baru rajin update blog sebab banyak masa duk rumah.

Tapi sekarang ni ada orang sebelah mohon diupdate blog (walaupun sekarang belum lagi musim exam) :p

Masa sekarang amat mencemburui untuk saya melakukan banyak perkara.

Seperti biasa, setiap hari akan berkejar-kejaran ke kelas (ni sebab selalu kes lewat :p) dan hanya cuti pada hari Jumaat.

Dan seperti pesanan seorang kakak senior, hari Jumaat bukanlah hari cuti bagi kita tapi adalah hari untuk bermasyarakat.

Jadi, mungkin saya hanya boleh mengiyakan saja kata itu apabila tiba Hari Jumaat.

Maka, amatlah perlu saya membahagikan masa sebaik mungkin, dengan pelbagai tanggungjawab sebagai seorang pelajar Medik Tahun 4, seorang isteri, seorang anak, seorang daie dan sebagainya.

(walaupun saya tahu pengurusan masa saya masih di tahap yang lemah)
Akan berusaha ke arah yang lebih baik.

*******************************************************************************

Pendek cerita nak update pasal ni je sebenarnya untuk kenang-kenangan hehe

Jemputan walimatulurus kami dulu

Mana tahu tua-tua nanti boleh cari semula link tu di sini

insyaAllah :)



Jemputan melalui weddingwire  :

http://www.weddingwire.com/wedding/UserViewWebsiteIntro?wid=e93a635be163fa1f&pid=c7bf29682e44df06&themeCode=

Jemputan di facebook :

http://www.facebook.com/events/159836544140338/

Di sini juga ada update dari blog adik beradik usrah yang datang jauh dari Kuantan

http://husnabaek.blogspot.com/2012/09/next-wedding-of-gen9-nordalila-ghazali.html

http://husnabaek.blogspot.com/2012/10/terengganu-walimah-dalila-dan-rafiq.html



Tetiba idea dah takde

InsyaAllah akan sambung update semula.

Ilalliqo' =)

Saturday, September 22, 2012

Let's Say Alhamdulillah =)









p/s : gambar-gambar ni comel =)

Alhamdulillah 'ala kulli nikmah.

Wednesday, September 19, 2012

Assalamualaikum.

Kenapa iman boleh naik dan turun.

Kalau mati dalam iman turun macamane?

Huhu.

Allah.

Naudzubillah.

Bukan senang untuk mujahadah.

Tapi mujahadah itu perlu.


Sunday, September 2, 2012

KMP 5

Assalamualaikum.

Bismillah wal hamdulillah :)

Selamat Hari Raya 6 =D

Alhamdulillah, minggu lepas saya dan kawan-kawan sempat join program Kem Menuju Puncak V di SM Imtiaz Kuala Berang (atau dulu dikenali Kolej Islam Sains Terengganu) sebagai fasilitator & ajk.

Walaupun pada asalnya rasa macam tak sempat dh nak join sbb nak uruskan banyak perkara, tapi fikir-fikir balik kesian kat kawan yang dah lama tanye ajak join dari masa ade kat Mesir lagi. Cikgu-cikgu mengharapkan sahabat yang belajar kat Timur Tengah yang handle program tu. (akhirnya 3orang je dari Mesir, yang lain belajar di Msia, tapi xpe)

Akhirnya Allah takdirkan dapat join program tu. (saya juga fikir kalau tak join, lepas ni tak tahu bila pula peluang untuk hadir ke program sebegini dan mungkin ini peluang untuk sampaikan dakwah plus dah 7 tahun tak ke sana)

Dan alhamduillah program tu sangat seronok ^__^

Adik-adik tak tahula macamane setakat ni diaorang respon ok dan suka je hehe.

Happy sebab dapat jumpa adik-adik fasi yang mana semua dulu adalah junior bawah saya. Lepas saya dan sahabat-sahabat Timur Tengah  berforum hari pertama, adik fasi-fasi akhowat sapa, "kak dalila, ingat tak lagi saya?"

haha rasa macam nak tergelak je.

Semua muka familiar tapi saya tak ingat nama.

Sekali lagi taaruf bermula. Rasa dulu macam tak rapat sangat tapi dalam masa program 3 hari tu saya dah jadi macam dikalangan mereka. (saya sorang je akhowat wakil batch sendiri)

Adik-adik fasi ni memang sangat sporting + ada yang sangat kelakar. jadi kami asyik gelak je.

Dan ramai yang dah jadi geng.

Saya dah rindu adik-adik fasi ^^

Adik-adik fasi lelaki juga semuanya sporting2. Disebabkan mereka junior, jadi sangatlah mudah untuk berurusan. (ops tapi pengarah adalah sahabat batch saya). Semua bagi kerjasama.

(saya punya target dalam diri, selain program bersama adik-adik, tidak salah kebaikan ini disampaikan juga  kepada sesetengah fasi)

Saya terdengar suara fasi akhowat bersembang "rasa macam tak layak je jadi fasi, diri sendiri pun banyak lagi takde ilmu, kalau dalam kumpulan asyik cepat2 je suruh adik-adik jawab soalan sebab tak tahu nak ulas, lain kali kene buat persiapan awal"

saya senyum je. InsyaAllah adik-adik fasi ni adalah pilihan Allah. Pengalaman ini akan mematangkan mereka.

Saya tak jadi fasi, tapi lebih kepada jadi ajk jadi takde bnyak pengalaman dalam kumpulan bersama adik-adik. (banyak bersama adik-adik fasi)

Dan beberapa kali pengalaman jadi ajk dan fasi di sekolah-sekolah sebelum ni membuatkan saya kurang kekok untuk bercakap di depan.

Tapi kadang-kadang berdebar juga sbb takut tak sampai apa nak cakap pada adik-adik.

Peringatan : nak buat program, buat kebaikan, nak tegur adik-adik, diri kita sendiri yang kene bersihkan, takut-takut dosa kita jadi hijab untuk apa yang bakal disampaikan. wanaudzubillah.

~wah rajin pula menulis ;p~

p/s : cuma rasa macam lagi best kalau boleh bawak adik sendiri sebab adik-adik peserta adalah form1 dan form2 (ingatkan form4) T_T


*fasi akhowat dah ramai balik time ni huk3*



*lagu tema program yang best*




*video kenangan program*


p/s : sila fokus! ;p

till then :)


Thursday, August 30, 2012

Ujian Tanda Allah Sayang

Assalamualaikum.

Bismilah walhamdillah :)

Di saat ini saya amat merindukan sahabat-sahabat Mesir.

Sahabat-sahabat yang sedang sibuk menanti, membuat persiapan untuk menerima kehadiran adik-adik baru.
(dalam keadaan kekuatan tenaga yang kurang)

Sahabat-sahabat yang bersedia membanting tulang jika apa-apa masalah yang tiba.

Sahabat-sahabat yang berkorban beberapa tahun tak balik ke kampung halaman.

Ada di antara sahabat-sahabat  yang berjuang di sana dan Allah hadiahkan pelbagai ujian untuk mereka, ada diuji dengan exam dur thani.

Allah Allah mereka sememangnya orang-orang yang hebat sehingga ujian juga hebat untuk mereka.

Sahabat-sahabat yang banyak bekorban tiada tandingan, kadang-kadang diri ini termalu sendiri.

Baru sedikit ujian, dah banyak termengadah.

Lagi malu apabila jika diri sendiri malu untuk melakukan pengorbanan, mungkin ingin mengecapi kebahagiaan dalam masa yang sama membiarkan sahabat-sahabat yang lain dalam kesusahan, rasanya seperti tak sanggup.

Paling haru apabila teringat beberapa airmata sahabat menitis ketika kepulangan diri ini ke Malaysia baru-baru ini.

Sungguh, saya tak sampai hati untuk tinggalkan sahabat-sahabat apatah lagi bila mengenangkan mereka.

Saya bukanlah orang penting atau orang yang hebat di kalangan mereka, tapi bukankah kita saling menguatkan?

Ukhwah itu indah.

Di sana terasa berat, orang di sini boleh menangis.

*Mohon maaf atas segala kekhilafan diri ini. Doakan saya juga kuat seperti kalian. Sama-sama kita mengejar redha Allah walau di mana berada.

Sungguh, kalian orang-orang yang hebat, banyak mengajar diri ini. Moga Allah membalasnya.

Nasihat seorang teman,

" Iallah allah akn bg jln keluar pada mreka y mletakkan spnuhnya Kepercayaan n tawakkal mereka y tertinggi pada ALLAH swt. "bila kmu membulatkan tekad maka bertawakkallah pada ALLAH" 

bla PNGORBANAN y kita buat ni smata2 IKHLAS lillahi ta'ala Allah akn bg jln kluar even org skeliling nk ckp ape. awk dah wt kputusan y TERBAIK.. skng hnya perlu SERAHkn pada ALLAH untuk memndu hati2 mereka smile 

PERCAYALAH ukhti janjilah Allah itu pasti n dia xkan menyalahi janjiNYA pada mereka y berJUANG di jalanNyA.. AMEEn.. KUAT! TABAH! SEDIA BERAKSI!!  ^^_ "



Jzkk ukhti :)




UNIC - Sebuah Pertemuan



Tuesday, August 28, 2012

Assalamualaikum..

Bismillah wal hamdulillah :)

Dah lama saya tak menulis semenjak masuk bulan Ramadan dan setelah sekembalinya saya ke Malaysia. (yelah saya bukan penulis blog yang tegar) 
walaupun kadang-kadang banyak je perkara suka-duka yang ingin dicoretkan.
esp kisah ragam-ragam budak-budak beraya yang sangat comel.
insyaAllah ada masa dan kesempatan akan saya coretkan kenangan itu.

tapi mood menulis belum datang *_*

btw, sempena Syawal ini saya ingin menucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua muslimin muslimat :)

semoga Allah terus memberi kekuatan untuk terus melakukan kerja-kerja dakwah, walau di mana berada. Keadaan sekarang agak sukar untuk bergerak apabila pulang ke rumah kerana tiada pengangkutan @ kalau ada pengangkutan takde lesen memandu. *sigh*

So, kene lah rajin-rajinkan diri cari alternatif lain, jangan mencari alasan! ^^


Thursday, August 9, 2012

Mujahadah.

Assalamualaikum  :)

Bismillah wal hamdulillah.

first, saya nak copy kata-kata seorang sahabat,

"apabila berada berseorangan dirumah.. ditinggal oleh housemate, terasa kesunyian. ade yg pergi umrah. meningkatkat amalan utk memperoleh taqwa yg mahal harganya. tapi kita disini sibuk dgn program yg x putus-putus. lepas habis satu, ade lg yg mendatang.


kalau di bulan lain, mgkin tidak mengapa. tapi, apabila di bulan ramadan.. terasa amat berat nk luangkan masa utk mengendalikan program. setiap saat di bulan ramadan amat berharga. ade yg beriktikaf kebanyakan masa di masjid, ade bertadarus 2,3 juzuk sehari sehinggakan ade yg pergi umrah utk betul2 fokus mengejar ganjaran ramadan.

tapi, itu semua adalah mainan perasaan yg tak perlu dilayan. menunjukkan kite masih belum betul2 faham tugas kite di muka bumi ini. orang lain jauh lebih sibuk dari kita sehinggakan tugasan yg kite ade ini tidak diistilahkan sibuk oleh orang yg lebih tinggi dari kite (pimpinan2). maka, sama2 lah kite menghayati perkongsian dari ust asri ini:

Jadikan Ramadhan 1433 ini sebagai medan latihan untuk kita benar-benar menjadi Daie yang 'Murabithun' dengan kerja-kerja Perjuangan Islam. Pastikan setiap masa yang berlalu diperuntukkan untuk Islam. Dalam hal ini, berkata Imam As-Syahid Hasan al-Banna "bergembiralah apabila kamu mendapati dirimu bergelumang dengan kerja-kerja dakwah, tenaga kamu banyak dihabiskan utk urusan dakwah. Demikian itu adalah kelebihan yang Allah kurnia kepada kamu. Sesungguhnya dakwah menuntut dirimu kesemua sekali dan bukannya sebahagian sebagaimana penyertaan kamu dalam agenda dakwah adalah buat selama-lamanya dan tidak berwaktu"! KALAU SEMUA AHLI-AHLI PARTI ALLAH BERSIFAT SEDEMIKIAN, KHILAFAH SUDAH TERTEGAK!"


Saya rasa mungkin inilah juga dilemma perasaan yang saya alami. Alhamdulillah, mungkin bila ade urusan persatuan atau program-program masa kita agak terisi dan kita akan lebih menghargai masa dengan sebaiknya. Dan dilemma perasaan kurang dirasai.

tapi bila dah ramai kawan-kawan balik msia, hanya tinggal beberapa muka sahaja lagi, memang amatlah perlu untuk anda bermujahadah untuk terus melakukan kebaikan. Allah.

Kadang-kadang jelous amat pada sahabat-sahabat yang sedang fokus menunaikan ibadat dengan mengerjakan umrah, walaubagaimanapun, moga Allah kurniakan kita yang berada di Mansurah ini juga dengan pahala yang sama asalkan selagi mana niat dipandu dengan baik! insyaAllah.

(ayat tak teratur apa saya nak cakap sebenarnya)

saya sedang bermujahadah huhu. 

Kalau rasa kamu tidak mampu untuk melakukan kebaikan jangan pula kamu menghampiri perkara-perkara yang tak sepatutnya.
(mungkin harini free skit tu yang macam xde keje je menghadap internet + tidur banyak) 
bukannya nak g baca buku ke, iadah ke. nilah manusia~ bila ada masa taknak guna masa, bila takde masa cakap tak sempat macam-macam.

manusia memang selalu macam tu.

ruang bebelan,
T_T




Fasa akhir Ramadan sudah bermula, selamat memburu Malam Lailatul Qadr, semoga ketemu ameen insyaAllah  :)

Wednesday, July 18, 2012

"Nama Saya Syahir"

Assalamualaikum :)

Bismillah wal hamdulillah.

Exam ended today! -_____-

Setelah dua bulan berperang macam-macam, dengan buku, dengan perasaan (malas rajin up down), dengan kengkadang homesick dan bermacam-macamlah >.<

Alhamdulillah, akhirnya hari ini tamatlah exam..

maka berdebar pula menunggu natijahnya..Apapun, saya berdoa moga Allah kurniakan yang terbaik.

Berjaya atau tidak, semoga keputusan itu membawa kita terus dekat dengan pencipta.

Allah Maha Tahu.

******************************************************

okeh, saya sebenarnya nak update pasal a lil mujahid junior, anak pak sedare saya ni

masa baby ni takde nama, saya panggil, syahid's jr je =))


Alhamdulillah, saya lahir pada 30 June 2012, 9.30pm waktu Malaysia :)




* pics credit tu adik cikja

Kadang-kadang dah jadi macam doc peribadi paksedare la pulak 

Selalu dia update pasal cikja

Time cikja dah sakit, admit kad wad, ade problem sket dengan kesihatan dan macam-macamlah

Nak cari nama baby pn berape kali dia tanya (yang ni saya suka dan terharu) hehe

tapi sebanyak-banyak senarai nama pilihan saya bagi, takde pun yang dia terima yang dekat2 adalah

aishh

Mula-mula dari syamil jadilah syahir (sebab dah ramai sedare nama 'meer')


Alhamdulillah, so nama saya adalah Wan Muhammad Syahir bin Wan Mohd Nasir.

Semoga membesar menjadi anak yang soleh ye Syahir.

Allahumma Faqqihu Fiddin wa 'Alimna Ta'wil.

Ameen. <3

*gambar baby yang latest takde sebab pok nasir malas upload gambor T_T

Monday, July 16, 2012

Amanat Tuan Guru di Mesir.

Assalamualaikum :)

Bismillah wal hamdulillah..

Kalau tak silap saya, dalam 10hb Julai yang lepas, Tuan Guru Haji Hadi Awang bersama delegasinya hadir ke Mesir, atas beberapa urusan. Dalam masa yang sama, Beliau sempat menyampaikan beberapa amanat kepada para pelajar yang berada di Mesir.


Saya takde rezeki nak hadir program bersama Tuan Guru (ada exam lusa tu), tapi alhamdulillah ade video orang recordkan.


Jom nak share video.











Islam dan politik memang tidak boleh dipisahkan!

Thursday, July 12, 2012

Mode family ^_^

Assalamualaikum =)

Bismillah wal hamdulillah.

Exam written semua dah habis, cuma masih menunggu praktikal dan oral Parasite sebagai exam last sebelum mengakhiri exam final tahun 3.

Alhamdulillah, habis exam dua hari sebelum Ramadan, moga dapat menggunakan Ramadan sebaiknya sebagai transformasi ke arah yang lebih baik.

Semoga Allah kurniakan yang terbaik, yang terbaik di sisi Allah.

*****************************

Nah, sekarang mood family ^^
(bukan ke memang sokmo macam ni ke) ~ ~ ~

Tiap-tiap hari chatting dengan adikberadik.

Nak2 adik yang kecik sekali yang ada kat rumah tu maju bab-bab tenet ni, update sokmo la status ke gambar family ke.

Haish.

Hehe.

Dulu-dulu adik tak pandai skype susah jugak nk tengok muka family.

Tapi bila dah pandai ni, tiap-tiap hari nak ajak skype. =)

Walaupun semua adik beradik lain lelaki, moga ukhwah tetap rapat.

Sebab kakak dia ni pun otai jugak heh.

Haha.

Takde istilah manja bila seorang je tunggal perempuan, sebab semua yang lain pun rapat dengan family.
(kadang tu,abang pun call umi tiap-tiap hari) hihi


Umi dan abh ^^


Abang dan adik-adik ^^


Hero-hero bila bersembang, ada je modalnya ^^



رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ ، رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" "Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan"
(Ibrahim : 40/41)


Ya Allah kurniakan kesihatan kepada kedua orang tua kami.

Dan semtiasa dalam lembayung rahmat Ilahi :)

Moga keluarga kecil kami dikurniakan sakinah dan mawaddah dari Allah.

Seperti yang abang selalu pesan, tak rugi berbakti kepada ibu bapa.

It's true indeed!

Ilalliqa'.

Wednesday, July 11, 2012

Ibu yang sekuat seribu lelaki.




Di sebuah masjid di perkampungan Mesir, suatu petang. Seorang ustaz sedang mengajarkan murid-muridnya membaca Al-Qur’an. Mereka duduk melingkar & berkelompok. Tiba-tiba, masuk seorang anak kecil yang ingin menyertai di lingkaran mereka. Usianya kira-kira 9 tahun.

Sebelum menempatkannya di satu kelompok, ustaz itu ingin tahu kemampuannya. Dengan senyumnya yang lembut, dia bertanya kepada anak yang baru masuk tadi, ” ada ayat yang kamu hafal dalam Al-Qur’an?”
“Ya,” jawab anak itu singkat.

” Kalau begitu, cuba bacakan salah satu ayat dari juz ‘Amma?‘ pinta ustaz

Anak itu mengalunkan beberapa ayat, fasih & betul tajwidnya. Merasa anak tersebut mempunyai kelebihan, guru itu bertanya lagi,“Adakah kamu hafal surah Tabaraka?” (Al-Mulk)

“Ya,” jawabnya lagi, & segera membacanya. Baik & lancar. Ustaz itu pun kagum dengan kemampuan hafazan si anak kecil itu, meski usianya lebih muda berbanding murid-muridnya yang ada.

Dia pun cuba bertanya lebih jauh, “kamu hafal surat An-Nahl?”

Ternyata anak kecil itu menghafalnya dengan sangat lancar, sehingga kekagumannya semakin bertambah. Lalu ustaz itu pun cuba mengujinya dgn surah-surah yang lebih panjang.

“Adakah kamu hafaz surat Al-Baqarah?”

Anak kecil itu kembali mengiyakan dan membacanya tanpa sedikitpun kesalahan. Dan ustaz itu semakin teruja dengan pertanyaan terakhir,“Anakku, adakah kamu menghafal Al-Qur’an ?”

“Ya,” jawabnya dengan jujur.

Mendengar jawapan itu, seketika ustaz itu mengucapkan,“Subhanallah wa masyaallah,tabarakkallah”
Setelah hari itu menjelang maghrib, sebelum ustaz tersebut menamatkan kelas mengaji, secara khusus dia berpesan kepada murid barunya,” Esok, kalau kamu datang ke masjid ini, tolong ajak juga ibubapa mu. Ustaz ingin berkenalan dengannya”.

Esok harinya, anak kecil itu kembali datang ke masjid. Kali ini dia bersama ayahnya, seperti pesan ustaz kepadanya. Melihat ayah dari anak tersebut, si ustaz bertambah kaget kerana gayanya tidak langsung seperti orang alim, kehormat & pandai.

Belum sempat dia bertanya, ayah si anak sudah menyapa terlebih dahulu, “Saya tahu, mungkin ustaz tidak percaya bahawa saya ini adalah ayah dari anak ini. Tapi rasa hairan anda akan saya jawab, sebenarnya disebalik anak kecil ini ada seorang ibu yang sekuat seribu lelaki. Dirumah, saya masih mempunyai 3 anak lagi yang semuanya hafal Al-Qur’an. Anak perempuan saya yg kecil berusia 4 tahun, dan sekarang sudah menghafal juz Amma”.

“Bagaimana si ibu itu boleh lakukan itu?” tanya si guru tanpa boleh menyembunyikan kekagumannya.”
Ibu mereka, ketika anak-anak itu sudah pandai bercakap, si ibu membimbing anak kami menghafal Al-Qur’an dan selalu memotivasi mereka melakukan itu. Tak pernah berhenti dan tak pernah bosan. Dia selalu katakan kepada mereka,

“Siapa yang hafal lebih dulu, dialah yang menentukan makan malam ini,

“Siapa yang paling cepat mengulangi hafalannya, dialah yang berhak memilih ke mana kita boleh bersiar – siar nanti”

Itulah yang selalu dilakukan ibunya, sehingga tercipta semangat bersaing dan berlumba-lumba antara mereka untuk memperbanyak dan mengulang-ulang hafalan Al-Qur’an mereka,” jelas si ayah memuji isterinya.

Sebuah keluarga biasa yang boleh melahirkan anak-anak yang luar biasa. Hanya seorang ibu yang biasa. Setiap kita dan semua ibubapa tentu bercita-cita anak-anaknya menjadi generasi yang soleh, cerdas dan membanggakan. Tetapi tentu perkara itu tidak mudah.

Apatah lagi membentuk anak-anak itu mencintai & mencintai Al-Qur’an. Memerlukan perjuangan, perlu kekuatan. Mesti tekun & sabar melawan rasa letih dan susah tanpa kenal batas. Maka wajar jika si ayah mengatakan,”Disebalik anak ini ada seorang ibu yang kekuataanya sama dengan seribu lelaki.”

Ya, perempuan yang telah melahirkan anak itu memang begitu kuat & perkasa. Sebab membuat permulaan yang baik untuk kehidupan anak-anak, adalah tidak mudah. Hanya orang – orang yang punya kemahuan & motivasi yang boleh melakukannya. Dan tentu modal pertamanya adalah kesolehan diri. Tidak ada yang lain.

Ibu si anak cerdas ini, dia adalah lambang seorang perempuan solehah yang mewariskan kesolehannya ke dalam kehidupan rumah tangganya. Dialah contoh perempuan yang pernah diwasiatkan Rasulullah saw kepada kaum lelaki untuk mereka jadikan pendamping hidup diantara sekian banyak wanita.

Dengan menangggalkan keutamaan harta, kecantikan & keturunannya, seperti sabda Rasulullah saw, “Wanita dinikahi kerana 4 perkara : kerana hartanya, keturunannya. kecantikkannya, & agamanya. Maka pilihlah wanita yang taat beragama, nescaya engkau beruntung.”(HR.Bukhari & Muslim).

Perempuan yang dikenalkan kepada kita dalam cerita diatas, dia sebenarnya tidak memulakan kerja kerasnya ketika anak-anaknya baru belajar bercakap. Tidak. Tetapi jauh sebelum itu, tenaganya telah ditumpahkan untuk mengakrabkan mereka dengan bacaan-bacaan Al-Qur’an semasa mereka masih janin.

Dalam keadaan kehamilannya yang berat, ibu ini hampir setiap hari selalu meluangkan waktu untuk membaca Al-Qur’an, memperdengarkannya janin yang ada dirahimnya, dalam keadaan berbaring, duduk/pun bersandar. Perjuangan itulah yang berat tapi itu pulalah yang kemudian memudahkan lidah anak-anaknya merangkai kata demi kata dari ayat-ayat Al-Qur’an, saat mereka sebenarnya baru mulai belajar bicara.

Semoga dari kisah diatas dapat kita ambil pelajaran & menjadikan teladan.

Rujukan dari sebuah majalah TARBAWI ” MENUJU KESOLEHAN PERIBADI & UMAT”

Monday, July 9, 2012

Suka Duka.

Assalamualaikum.

Bismillah wal hamdulillah :)

Tahun ini (di saat-saat akhir tahun 3) saya banyak mendapat berita jemputan walimah, kalau dulu memerhati walimah senior-senior, tetapi mulai tahun ini walimah ramai di kalangan kawan-kawan saya sendiri. yelah, kami semua dah dewasa, mungkin dah alam semua orang nak bina masjid. (;P)

Juga tumpang gembira dengan kelahiran bayi-bayi baru di Mansurah. Dan madam-madam yang bakal melahirkan little khalifah Ramadan ini. (memang ramai sungguh)

Alhamdulillah, berita gembira tumpang gembira :)

**************************************************

Tetapi tak lupa juga, dalam suka duka perjalanan tahun ini, beberapa orang sahabat diuji dengan kematian orang terdekat.

Allah Allah.

Lebih kurang dua minggu lepas, sahabat saya telah pulang ke Malaysia kerana ayahnya sakit, (tangguh exam dua paper), dan ditakdirkan Allah ayahnya meninggal beberapa hari setelah kepulangannya ke Malaysia.

Allah Allah.

terkejut kami, pernah terlintas "nasib baik Haziqah sempat balik jumpa ayah dia", padahal itu semua dah memang ketentuan Allah.

Pernah saya pm dengan Haziqah di fb, memberi kata-kata semangat apabila dia tahu ayahnya sakit. Allahu Allah. Kesian adik saya yang seorang ini, terus meluahkan perasaan, dia baru tahu ayahnya diserang penyakit dan sampai tahap kronik, cancer pancreas. Dalam sendu tangis beliau mengadu. Semoga tabah adikku.

Dan hari ini, 9 Julai 2012 seorang lagi sahabat batch saya, kematian ayah. Allah.
Diuji dalam keadaan kami akan menghadapi exam paper terakhir dalam masa dua hari lagi. Semoga tabah Farhan. (mane mungkin dia baca blog saya kan), papepun, doa kami mengiringi kalian yang hebat diuji Allah.

(dulu pernah dengar cerita orang lain je diuji macam ni)

Sahabat satu batch, dah rasa macam adikberadik. Seorang kene, yang lain pasti terasa.

Ujian Allah yang hebat untuk hamba-hambaNya yang hebat.

Semoga tabah!

Mohon dikurniakan kekuatan di atas segala ujian yang Allah beri. Ameen Ya Allah.

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati.

Andaikata kami mati pada saat ini Ya Allah, maka matikanlah kami syahid di jalanMu,

Ameen ameen ameen.



Saturday, July 7, 2012

I "love" Parasite.

Assalamualaikum.

Bismillah wal hamdulillah :)

Post ini tak lain tak bukan hanyalah untuk booster diri untuk lebih menghadapi subjek tercinta heheh ;p

(jadi ke kalau post kat blog)

Dah bosan (not actually) tgk cacing-cacing ni, asyik ulang internet dan buku je so bila post ni biar ingat sikit bahawa anda sedang berada dalam fatrah nak exam subjek parasite k! ^^

So sila lebihkan menghadap cacing-cacing ni dari tenet~~~

huh. yeah. I "love" parasite.

these are some pictures of lovely parasite.

(to keep it as memory, who knows ;p)



Fasciola hepatica ^^


Giardia Lambdia ^^


Ascaris Lumbricoides ^^ (duk dalam small intestine-usus)


Copulating Schistosome ^^


Entamoeba Histolytica ^^


p/s : bajet macam kita sorang je yang belajar parasite =___=

(membebel parasite kat belog~)

till then.

Apapun, moga Allah jatuhkan cinta sungguh pada subject parasite ini.
Belajar kerana Allah.
Nak faham parasite kerana Allah.
Nak tahu penyakit disebabkan parasite ni kerana Allah.
Kalau belajar kerana nak exam semata, maka kemungkinan peratus untuk lupa mitu adalah besar *__*

next last paper-----> Parasite ^^

Allahuyusahhil.

Studi yop =)






Thursday, July 5, 2012

Allah knows








"Fighting has been enjoined upon you while it is hateful to you. But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not." [Al-Baqarah : 216]


Allah knows the best!

Even He know about you more than yourself!

Just believe in Allah <3

Wednesday, July 4, 2012

Mabruk! ~~ =)

Bismillah wal hamdulillah :)


Mabruk alaikuma Irma Hasmie dan suami, Redza.

Act, bukanlah saya teruja nak tulis kisah cinta mereka yang memang indah dan tersebar luas. Walaubagaimanapun, itu sudah rezeki mereka, bertemu pasangan yang soleh apabila msing-masing berusaha mengejar cinta Ilahi :)

Bermula lagi dengan kisah peghijrahan Irma dan Allah hadiahkan jodoh dengan cara terindah buatnya. InsyaAllah, semoga cinta mereka kekal hingga ke syurga.

***********************************************************

Sememangnya semua orang mengimpikan kisah-kisah cinta yang menarik. Pasangan yang membawa kepada syurga. Kita menginginkan yang soleh, tetapi bagaimana dengan diri kita. Cukupkah hanya sekadar aku inginkan yang soleh, walhal diri sendiri tidak berusaha menjadi yang solehah?
Inginkan suami yang beriman, sedangkan diri sendiri belum cukup bekalan nya.
Inginkan yang berakhlak mulia, tetapi bagaimana pula dengan akhlak kita.

Saya kadang-kadang tersenyum melihat status-status kawan-kawan di facebook..
Ada yang komen, "waah PERFECt!" "waah suwiiiitttt sangatt nak buat mcamana ni?"
"Nak jugak macam ni, kaya, handsome, mestilah soleh sebab dah pergi umrah"

Tidak salah dalam memuja tetapi jangan sampai obses.

Kadang-kadang, saya pelik. Bila dizahirkan kisah-kisah cinta pejuang-pejuang Islam, sehidup semati ingin mengorbankan diri demi Islam kurang pula sambutannya.

Allah beri sesuatu adalah yang terbaik buat diri kita :)

Muhasabah ini juga adalah untuk diri sendiri ^_^

Telinga yang mendengar lebih dekat dengan mulut yang berkata (walaupun yang ni saya sedang menulis je heh)


Bersyukurlah sentiasa dengan nikmat yang Allah berikan.


"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

-ayat yang diulang 31 kali di dalam Surah Ar-Rahman-


Tuesday, July 3, 2012

ISTIQAMAH kah?

Bismillah wal hamdulillah :)

Alhamdulillah masih lagi bernyawa hingga ke saat ini. Perlu sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan ini. Cuma kadang-kadang kita tak tahu selama mana umur kita mampu untuk melakukan ketaatan kepada Allah. Memang perlu sangat berdoa kepada Allah supaya dipanjangkan umur dalam ketaatan kepadaNya. AllahuRabbi.

Seperti sekarang, dua bulan exam, kelas madrasah agama hanya seminggu sekali, tu pun jika tiada kelas yang batal, walaupun hakikatnya dah jadi macam sekali dalam dua minggu sebab banyak kelas batal (ustaz fi mushkilah), ooh sungguh merana kadang-kadang terasa. Perlu mujahadah untuk topup iman. huhu. Bila musim exam je, suasana memang akan berubah, sebab program-program tawaquf, kuliah dah takde, kelas agama sikit, nak keluar rumah malas *_*

Kalau waktu kuliah dulu-dulu, tak bertembung dengan exam final, keadaan Markaz Perubatan Mansurah ni dah jadi macam pesta---> kelas agama, pusat meeting, kelas tutorial, pusat ekonomi dan macam-macam lagi.

Urmm mungkin tu lah antara point jugak bila musim exam, MALAS~ so, bila takde aktiviti sangat dekat luar, maka jarang keluar rumah, maka jaranglah berziarah. Ish3 tak eloknya rasa. Apapun, untuk menempuh musim exam yang pelbagai perasaan ni, kekuatan jiwa sangatlah penting.

Kekuatan jiwa = Tarbiyah ruhiyah.

Dulu-dulu masa belajar tarbiayah ruhiyah maybe rasa oo aku kuat je insyaAllah. Tapi bila dah macam ni memang kene banyak mujahadah. Apatah lagi nak diidk hati supaya sentiasa dalam mood berjuang. AllahuRabbi.

Apapun saya bersyukur, di musim imtihan ini kadang-kadang ada yang sudi ajak untuk meeting atau buat perbincangan dan sebagainya. Saya tahu mereka-mereka ini cuba sedayanya untuk mengelak bertembung dengan waktu exam saya, dan saya akan cuba jugak untuk hadir. Walaupun kadang-kadang kehadiran saya bukanlah satu signifikasi yang besar, tetapi berada bersama-sama mereka yang berjuang mengingatkan semula saya pada kerja-kerja dakwah.

Ya, kerja-kerja dakwah tak akan pernah terhenti.

Huhu tetiba jadi sebak bila cakap soal istiqamah.

saya mohon moga Allah thabatkan saya dan sahabat-sahabat dalam ketaatan kepada Allah,dalam berjuang di medan amal Islami.

Semoga Allah Redha.

-------------------------------------------------------------------------------------

Teringat satu tazkirah masa di Darul Quran dahulu,
walhal Tuan Guru Hj Abdul Hadi sendiri tidak membenarkan untuk ditulis buku tentang beliau berkaitan istiqamah, kerana kata beliau kalau nak tahu seseoarang tu istiqamah adalah apabila seseorang itu meninggal dunia.

Kita apatah lagi. Moga Allah beri kekuatan untuk thabat sampai akhir hayat.
Cita-cita tertinggi tetap adalah mati syahid.
Walaupun tersangat takut dengan fitnah akhir zaman.

Allahu Allah.

"Allahumma thabit qulubana 'ala dinik wa'ala to'atik"

Ameen Ya Allah.


Ameen!

Ameen!




Friday, June 29, 2012

Baba has passed away

Bismillah wal hamdulillah.

InsyaAllah hari ni saya nak post pasal satu perkara, about our baba.
Our landlords here.

Baba has passed away since 26th of June, yakni one day before we got into written exam paper 2 for pathology and one day after Dr Morsi was announced as a new president of egypt. huu -.-


Setelah hampir dua tahun mendiami imarah ini dan rumah kami berhadapan dengan rumah baba di tingkat 6 ini.

Baba ni sangatlah baik orangnya dengan budak Malaysia.
Imarah(bangunan) yang kami duduki sekarang adalah semuanya didiami oleh pelajar Malaysia. Baba kata dia memang suka sewakan rumah kepada orang Malaysia sebab orang malaysia pandai jaga rumah.

Baba selalu menunjukkan akhlak baik kepada kami, paling saya suka dan terharu, apabila kami bagitahu yang kami akan ada exam, baba akan terus berdoa untuk kami dan kami akan mengaminkan doa dari baba. *antara sifat sesetengah orang Arab yang saya suka sangat*

Pernah sekali tu juga, waktu baba balik masjid solat Isya', baba sembang dengan kami, bagi kami makan balash(kurma muda), kami semua malu-malu ambik sebiji sorang. tapi baba suruh jugak kitaorang ambik banyak-banyak. hinggalah kitaorang ambik 3 biji sorang. sedap juga rupanya balash ni. dah jadi buah favourite dah.

Baba juga selalu pesan, studi well, sleep well, eat well, and most important read Al-Quran well

huhu baba..

Baba ni juga adalah orang hebat, dan selalu bagi nasihat guna ayat Quran (orang Arab memang ramai hebat macam ni). Pernah dulu jadi translater semasa perjumpaan pemimpin Mesir dan Dr Mahathir (ni sebab baba selalu cerita)


Baba juga suka makan keropok keping Malaysia, makanan Malaysia yang lain keluarga baba tak suks, maybe tak ikut citarasa, tapi keropok ni diaorang suka. Tapi mereka tak tahu macamane nak makan. dan kamilah yang selalunya gorengkan keropok yang orang bagi kat keluarga baba. +_+

Banyak lagi kalau nak cerita kisah berjiran dengan baba.
Ni tak termasuk lagi kisah berjiran sewaktu detik-detik revolusi, evakuasi dulu-dulu.
huu..

Mama isteri baba juga baik, selalu bagi makanan Arab ^^
Tapi baba lagi peramah.

mereka berbuat baik kepada kami jiran-jiran mereka yang merangkap saudara asing dibumi mesir ini.
-------------------------------------------------------------------------------------

sengaja mengpost tajuk ni supaya menjadi ingatan.

Pada diri saya, saya tak pernah menghadapi kematian orang yang terdekat dan kematian baba ini bagi ibrah buat diri saya.

InsyaAllah semoga segala kebaikan baba akan mengalir selagi mana kami mengamalkan amalan-amalan yang baba pertunjukkan.


Firman Allah SWT maksudnya :

"Wahai jiwa yang tenang. (QS. 89:27)

Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredai-Nya. (QS. 89:28)

Maka masuklah ke dalam jamaah hamba-hamba-Ku (QS. 89:29)

dan masuklah ke dalam syurga-Ku." (QS. 89:30)

(Surah al-Fajr (89) ayat 27-30)




Innalillahiwainnailaihirojiunn.
Al-Fatihah.



~Arwah baba Mostafa Ateff~
*gambar dari anak baba*



Monday, June 25, 2012

Menanti ahli baru dalam keluarga ^_^

Bismillah alhamdulillah.

InsyaAllah esok adalah exam pathology paper 2 ye.

heh.

tapi masih sempat lagi nak berblog. huhu.

mengisi masa dan mengelak dari tido pagi ni =__=

act Subuh kat Mesir musim panas sekarang ni memang awal..dalam pukul 3 something je..

kene mujahadah sikit untuk tidak tidur lepas subuh, kalau nak tidur pun, tunggu hari cerah sikit..


-----------------------------------------------------------------------------------

Tadi baru lepas berbual dengan umi ^^

tanya kalau-kalau cikja dah beranak. hehe.

umi kata tengah tunggu masa je sekarang ni.

Happy betul lah kakak dan abang bakal bayi ni.

mereka yang duk kira hari.

2 hari lagi!

2 hari lagi!

nak dapat adik baru. mereka kira dari tarikh due mama diaorang akan bersalin.

due cikja 29 June ni.

hehe,

mood berbaur gembira nak terima sepupu baru.

kalau orang lain mesti dah berderet anak sedare, tapi saya masih berderet sepupu heheh.

mak sedara pak sedare ramai muda-muda, semua masuk geng! :)

abang muda lagi pun tak kawen lagi ^^



~Nurin & Syahid~


"post saya sekarang lebih banyak pada perkara-perkara sembang, jadi barangsiapa yang tak suka, boleh tinggalkan blog ini, tiada paksaan ^^ "

Sunday, June 24, 2012

Saturday, June 23, 2012

Catatan Pathology ;(

Bismilllah wal hamdulillah :)

Seminggu dua adalah mode exam subjek pathology dan bermacam-macam lah ragam yang muncul. Dan ragam-ragam ini paling bajet dah akan ada sebab subjek patho ni paling bnayak dan paling jarang studi. huhuuu.

Entah tak tahu nak berceloteh kat mana perasaan yang macam-macam ni so nak lah coretkan kat blog. Tak suka sangat membebel kat fb. huhuu.

Dulu kakak mentor tutor(kak muna) ada bagi tazkirah, dia cakap sebenarnya kalau kita betul-betul hayati subjek patho ni banyak dapat dekatkan diri kita dengan Allah. Belajar pasal penyakit, dapat lihat betapa hebatnya Allah. Allah Maha Mampu buat apa sahaja. Subanallah Subhanallah Subhanallah Allah Maha Hebat.

Subhanallah, sangatlah banyak penyakit yang ada, sekecil-kecil seperti inflammation hinggalah cancer. tu belum tengok stage dan grade semua penyakit lagi. ada yang boleh cure ada yang memang dah metastatic tu spread je da..

Huhuu saya kene berusaha lagi supaya belajar patho dapat merasakan diri ini lebih dekat kepada Allah.

kalau tahun lepas belajar anatomy pun banyak juga dapat tengok ciptaan Allah.
emm papepun sebenarnya studi medik ni semualah dapat hubungkan dengan Allah kalau lihat dengan mata hati. huuu..


Kalau dekat Uni Mansurah ni, untuk written patho ade 2 paper, 1 general 1 special.
sekarang ni dah habis exam paper 1 tunggu untuk exam special patho pulak..
*tunggu exam ayat macam dah sedia nak masuk dewan exam je..huuu
ni belum termasuk praktikal exam lagi.
tapi kengkadang rasa seronok perit belajar nangis-nangis sebab bukan mudah nak dapat ilmu tu.

(maksudnya pernah nangis la ni masa nak exam general patho.huu)

sama jugak waktu hafal Quran dulu, kalau tak rasa menangis tak rasa lah nikmatnya. huhuu..

*May Allah bless us to gain more knowledge because of Allah, not during the exam only!

-----------------------------------------------------------------------------------

-Imam Syafie mengadu kepada gurunya.-
Aku mengadu kepada Guru tentang masalah kesulitan menghafal.
Dan Beliau pun menganjurkanku untuk senantiasa meninggalkan maksiat.
Beliau juga menasihati bahwa, ilmu itu adalah anugerah 'cahaya' nikmat dari Allah.
Dan 'cahaya' karunia nikmat Allah takkan bisa tercurah kepada seseorang yang masih suka bermaksiat.

Pls pray for us.

May Allah ease us in anything we do.

kurangkan memberi alasan dan sila tingkatkan kerajinan.

hubungan dengan Allah dan manusia tetap kene jaga.

insyaAllah.

Work for Islam. Ameen.

till then :)



Sunday, June 10, 2012

Be strong? ~~



i don't know why i post all this pictures about 'STRonG' maybe i miss someone who always give me kata-kata semangat tapi malas nak text dia huhu

i miss u ukhti :)

semoga kamu sentiasa dalam rahmat Allah ^^

esok exam practical + oral microb.

Allahuyusahhil !!

Friday, June 8, 2012

Sembang santai di petang hari. heh ;)



*esok 9 June 2012 exam sheet microb. mohon doanya ^_^

Friday, June 1, 2012

Bismillah wal hamdulillah :)

Kadang-kadang bila Allah datangkan ujian, kita perlu bersyukur kerana Allah masih mengingati diri kita dan ingin meningkatkan iman dan darjat kita di sisiNya.

Tetapi lumrah manusia bila ditimpa ujian lemah semangat kurang pergantungan pada Allah asyik nak mengadu pada manusia.

Tapi takpe kalau kita dah tersedar semula tu cepat-cepatla bawa bertaubat. *heh*. takdela, maksudnya cepat cepat la cari semula Allah. Allah yang bagi masalah pasti Allah juga yang akan selesaikan masalah tu.

Komunikasi dengan Allah tu sangat best! Percayalah! ^^

Kalian punya masalah yang besar? Lupakah bahawa kalian punya Allah yang Maha Besar? ^^

Dah belajar fiqh aulawiyat pun masih tak tahu nak buat keputusan bila kedua-duanya aulawiyat yang sangat besar =_=

Takpe...Allah itu ada.

Doa dan istikharah banyak-banyak mohon petunjuk dari Allah semoga Allah guide segala keputusan yang di buat. insyaAllah ameen.

Ingat nak call umi sebab bila studi je asyik tak dapat nak fokus, tapi baru je beberapa hari lepas call umi, macam takde idea je apa lagi nak sembang =_=

Next exam is microbiology! uhh, pls microb, come to me pls~~

last!

Salam Sayyidul Ayyam

Jangan lupa baca Al-Kahfi dan banyakkan selawat dan sekarang bulan Rejab, banyakkan beristigfar insyaAllah banyak fadhilat yang besar ^^

today also---->> Perhimpunan Hijau di Kedah menuju Putrajaya!

semoga Allah mudahkan dan beri kekuatan ameenn

Rabbunayusahhil :)

Sunday, May 27, 2012

Kerana redha Allah..



Quote kata2 dalam video ni..

*Matlamat utama adalah untuk mencari Redha Allah, adapun yang lain, pangkat jawatan harta dan sebagainya akan datang dengan sendirinya

*jangan pandang sepi pada orang yang biasa-biasa, kerana siapa tahu bahawa bisikannya didengari oleh Allah. itulah Khaulah yang hidup semasa pemerintahan Khalifah Umar..

saya tak sure adakah Khaulah ini sama dengan Khaulah Al-Azwar, antara tokoh yang saya minati :)

Thursday, May 24, 2012

Wanita Muslimah Yang Solehah itu Bagaimana?

Assalamualaikum :)

Di musim exam ini la mood untuk berblog hadir. itu normal saya kira kerana hanya musim exam sahajalah masa agak banyak di rumah.
back to the topic, sehari dua saya asyik tertanya wanita muslimah yang solehah itu bagaimana?
yang dikatakan wanita itu adalah hiasan dunia, dan sebaik-baik hiasan adalah wanita solehah. wanita solehah itu adalah lebih baik berbanding lelaki-lelaki yang soleh kerana wanita solehah itu sukar ditemui. dan begitu besar darjatnya di dalam syurga malahan lebih tinggi dari darjat bidadari syurga..itulah wanita solehah.

jadi saya buat research sikit, nak share macam malas nak type banyak-banyak jadi saya share je la artikal nya.

siapa yang tidak mahu menjadi wanita solehah? pasti amat rugi. dan pastinya semua wanita mengimpikan perkara tersebut.
dan saya juga pasti mahu! :)

semoga saya dan sahabat-sahabat semuanya menjadi wanita solehah.


*****************************************************************************************************

Seorang gadis kecil bertanya ayahnya “ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?”

Si ayah pun menjawab “anakku,seorang muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata.wajahnya hanyalah satu peranan yang amat kecil,tetapi muslimah sejati dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi.itulah yang terbaik” Si ayah terus menyambung “muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu.muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu. Muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”

Berdasarkan ayat 31,surah An Nurr,Abdullah ibn abbas dan lain-lainya berpendapat. Seseorang wanita islam hanya boleh mendedahkan wajah,dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram(As syeikh said hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir) “Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”(surah Al Ahzab:32)




“lantas apa lagi ayah?”sahut puteri kecil terus ingin tahu.

“ketahuilah muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya. Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuwatirannya digoda orang di tepi jalanan tetapi dilihat dari kekhuwatirannya dirinyalah yang mengundang orang tergoda.muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHAN nya,dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi”

“dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul”

Setelah itu si anak bertanya”Siapakah yang memiliki kriteria seperti itu ayah?Bolehkah saya menjadi sepertinya?mampu dan layakkah saya ayah?”

Si ayah memberikan sebuah buku dan berkata “Pelajarilah mereka!supaya kamu berjaya nanti.INSYA ALLAH kamu juga boleh menjadi muslimah sejati dan wanita yang solehah kelak,malah semua wanita boleh” Si anak pun segera mengambil buku tersebut lalu terlihatlah sebaris perkataan berbunyi ISTERI RASULULLAH. “Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu ,puasa di bulan ramadhan ,menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya,maka masuklah ia ke dalam syurga dari pintu-pintu yang ia kehendakinya”(riwayat Al Bazzar)

p/s : *tak suka dengan format baru blogg ni, susah nak syncronize kan tulisan. lepas exam la nak usha2 mende alah ni*

Thursday, April 26, 2012

Alhamdulillah, salam Sayyidul Ayyam :)

selamat menghayati qasidah burdah di pagi Jumaat ^^


Wednesday, April 18, 2012

Bismillahirahmanirahim..

Alhamdulillah syukur lillah :)

Masih terus Allah kurniakan nikmat Iman dan Islam.

Post yang seperti biasa tiada tajuk.

Hanya sekadar perkongsian rasa (sbb saya rasa tak ada orang baca blog saya)


Ya Allah....................alangkah boleh jika saya ingin menginvisiblekan diri daripada semua selama seminggu.

Rasa ingin sahaja pulang dan berlari mencari ketenangan di tempat yang setenang Masjid Darul Quran.

Allahu.

::Kalau kamu rasa tidak mampu, bahawa seseunggunya Allah lebih mengetahui keatas dirimu::

Semoga Allah beri kemudahan dan kekuatan dalam semua apa yang saya lakukan.

countdown exam : 31 days!

Rabbi Yassir Wala Tu'assir!


Nasyid ketenangan..selamat menghayati.

Dirimu tak akan pernah rugi apabila merindui dan berselawat ke atas Baginda Muhammad S.A.W.

Sunday, April 1, 2012

Bismillahirahmanirahim :)

Alhamdulillah.

Sudah lame saya rasa tidak menulis di ruangan ini.

Entah, mungkin tiada idea atau juga mungkin kekangan masa yang agak terbantut untuk menaip dan bermalas-malasan di blog ini.

Sedar tak sedar saya sudah di penghujung tahun 3 pengajian perubatan.

Sangat banyak perkara yang berlaku pada tahun ini, terasa ingin sahaja didiarikan semua kenangan pahit manis di sini, tapi apakan daya. niat itu sudah ada, tapi kadang-kadang terkubur begitu sahaja.

Tahun ini merupakan antara tahun yang agak sibuk, dengan subjek baru tahun 3 serta kerja-kerja persatuan.

Walaubagaimana studi no 1 sekalipun, gerak kerja Islam tetap bukan no 2!

Bekerja dengan kefahaman bukan sekadar semangat semata-mata.

Saya berdoa moga Allah mengurniakan sahabat-sahabat dan saya ilmu yang bermanfaat dan dimudahkan serta dikuatkan ingatan dalam urusan studi.

Semoga kita ikhlas dan terus thabat insyaAllah.

=(

=|

=)


Anda punya masalah yang besar?

Jangan lupa bahawa anda punya ALLAH YANG MAHA BESAR! yeay!!!

ALLAH ada ^_^

ila liqo'~

Sunday, January 29, 2012

Sangat Rindu!






Sangat rindu walau belum pernah bersua..

Allah Maha Mendengar!

Masalah-Masalah Dalam Menghafaz Dan Mengekalkan Hafazan al-Quran.

TERKESAN.

Setelah bergelar seorang hafiz, adalah menjadi tanggungjawab kepada seseorang itu untuk memelihara hafazannya supaya tidak hilang atau lupa. Melupakan hafazan al-Quran setelah menghafaznya adalah suatu dosa di sisi Allah S.W.T. Amaran keras ini telah dijelaskan oleh Nabi Muhammad S.A.W. dalam sebuah
hadisnya:

Terjemahannya:
“Sesiapa yang menghafaz al-Quran kemudian dia lupa nescaya dia
akan berjumpa Allah di hari kiamat dalam keadaan berpenyakit
juzam (kusta) dengan terpotong-potong tangannya.”
( Hadith riwayat abu Dawud dan Tirmidhi)

Memandangkan gangguan dan kesukaran untuk mengekalkan hafazan al -Qurannya, seseorang itu mestilah mengetahui faktor-faktor yang menyebabkan
hilang hafazan dalam ingatannya. Ini memastikan hafazan keseluruhan al-Quran
kekal dalam ingatan dan menghindari kemurkaan dari Allah S.W.T.

Masalah Dalaman (Internal) Seorang Hafiz Al-Quran

Masalah dalaman (internal) adalah masalah yang wujud dari dalam diri seorang
hafiz al-Quran. Semasa menjalani kehidupan hariannya, godaan dunia di samping
bisikan syaitan, boleh menyebabkan seseorang hafiz itu lupa diri bahawa dia adalah seorang penghafaz al-Quran. Oleh itu, seorang hafiz perlu mengetahui
masalah-masalah berikut dan menjaga dirinya untuk mengelak daripada lupa
hafazan al-Quran. Antaranya:

a. Cintakan dunia dan terlalu sibuk dengannya

Orang yang sibuk dengan perkara keduniaan, tidak akan dapat melapangkan
masa untuk mengulangkaji hafazan. Kegagalan mengulang-ulang bacaan
menyebabkan hafazan akan hilang sedikit demi sedikit dari ingatan. Oleh itu,
dalam mengejar keperluan hidup, seorang hafiz perlulah melapangkan
sejumlah masa setiap hari untuk mengulang bacaan. Firman Allah S.W.T.:
Terjemahannya:
“Sekali-kali jangan begitu, bahkan kalian terlalu mencintai dunia
dan meninggalkan akhirat.” (al-Qiyamah:20-21)

b. Tidak merasai kenikmatan al-Quran

Menjadi seorang hafiz adalah anugerah daripada Allah S.W.T dan sesiapa yang membaca al-Quran akan diberi kenikmatan daripadanya. Sebagaimana para sahabat di zaman Rasullulah S.A.W. seperti 'Uthman bin 'Affan, yang khatam pembacaan al-Quran pada setiap hari. Begitu juga sahabat-sahabat yang lain seperti Ubai bin Ka'ab, Zaid bin Thabit dan lain-lainnya di mana setengah daripada mereka khatam pembacaan al-Quran tiga hari sekali, seminggu sekali dan sekurang-kurangnya sebulan sekali. Kegairahan sahabat dalam mengulang-ulang untuk mengkhatam al-Quran kerana mereka telah mendapat kenikmatan dalam pembacaannya. Amalan-amalan seperti ini tidak mungkin dilakukan oleh seseorang yang tidak merasai kemanisan membaca al-Quran. Banyak atau sedikitnya kenikmatan membaca al-Quran bergantung kepada kualiti iman dan ketaqwaan pembacanya kepada Alah S.W.T. Allah S.W.T. menjelaskan bahawa orang yang rajin membaca al-Quran adalah mereka yang suka bersembahyang malam, beriman kepada Allah S.W.T. dan hari akhirat, menyuruh yang maaruf dan mencegah yang mungkar serta bersegera dalam melakukan amal-amal yang soleh. FirmanNya:

Terjemahannya:
“Mereka itu tidak sama, di antara ahli kitab itu ada yang berlaku lurus, mereka membaca ayat-ayat Allah pada beberapa malam hari, sedang mereka dalam bersujud (solat). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat, mereka menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar dan bersegera dalam melaksanakan amal-amal yang baik, mereka itu termasuk dalamgolongan orang-orang yang salih.” (al-'Imran:113-114)

c. Hati yang kotor dan banyak melakukan maksiat


Hafazan al-Quran akan dapat menerang hidup penghafaznya jika dilandasi
oleh hati yang bersih dari kotoran syirik, takabur dan pelbagai kemaksiatan.
Oleh itu menghafaz al-Quran tidak mungkin dilakukan oleh orang yang
berhati kotor kerana kitab ini adalah suci yang diturunkan oleh Allah S.W.T.
yang maha suci, dibawa oleh malaikat yang suci, diberikan kepada Rasullulah
S.A.W. yang suci dan diturunkan ke tanah yang suci.
Kekotoran hati ini mengikut perlakuan maksiat yang dilakukan oleh
seseorang. Apabila hati sudah kotor maka hafazan terhadap al-Quran akan
berkurangan sehinggalah ke peringkat hati yang hitam gelap yang akan
menjauhkan seseorang seseorang dari kecintaan dan melupakan al-Quran.

d. Tidak sabar, malas dan mudah berputus asa

Menghafaz dan mengulang-ulang hafazan al-Quran memerlukan kegigihan
dan kesabaran yang terus menerus. Ini adalah ciri-ciri al-Quran itu sendiri
yang mengajak kita untuk menjadi manusia yang aktif dalam hidup di dunia.
Begitu juga semasa al-Quran diwahyukan kepada baginda Rasullulah S.A.W.
yang memerlukan titisan peluh untuk menerimanya, bahkan seorang sahabat
pernah merasakan beratnya peha Rasullulah S.A.W. ketika pehanya menjadi
sandaran kepada peha Rasullulah S.A.W. ketika baginda menerima wahyu.
Oleh itu, kesabaran, ketekunan dan tidak mudah berputus asa menjadi sifat
kepada seorang yang ingin menghafaz al-Quran. Untuk menghilangkan sifat
tidak sabar, malas dan putus asa, perlulah menghindari perkara-perkara
berikut:
i. Lupa atau sudah tidak berminat lagi terhadap tujuan dan kelebihankelebihan
menghafaz al-Quran.
ii. Tidak bersedia untuk bekerja keras bagi menghafaz dan mengulangulang
hafazan.
iii. Lemahnya bertaqarub kepada Allah S.W.T. yang menyebabkan
lemahnya ruhiyah dalam diri.
iv. Terpengaruh dengan suasana keluarga, sekolah dan masyarakat yang
belum memahami kepentingan pendidikan hafazan al-Quran.
Oleh itu, sebelum seseorang mula menghafaz al-Quran, hendaklah meyakini
mengenai tujuan dan kelebihan menjadi seorang hafiz. Lebih-lebih lagi bagi
seorang dai'e, tentunya memahami pentingnya menghafaz al-Quran. Apabila
sudah memahami tujuan dan kelebihan menghafaz al-Quran, barulah
seseorang itu sedia melapangkan masanya untuk menghafaz dan mengulangulang
ayat-ayat al-Quran. Sebarang halangan dan kesusahan yang dialaminya
semasa pembelajaran akan dihadapi dengan tabah dan sabar kerana
mengharapkan ganjaran daripada Allah S.W.T.

e. Niat yang tidak ikhlas


Niat yang tidak ikhlas dalam menghafaz al-Quran bukan sahaja menghalang
kejayaan seeorang menghafaz al-Quran di samping itu juga mendapat kutukan daripada Allah S.W.T. di hari akhirat. Keikhlasan dalam menghafaz al-Quran hendaklah dipertahankan secara terus menerus. Ia menjadi motivasi yang kuat untuk mencapai kejayaan menjadi seorang hafiz dengan selalu mengingatkan janji-janji Rasullulah S.A.W. berupa pahala yang sangat banyak. Di samping itu, adalah perlu daripada peringkat awal lagi, menjadi seorang hafiz tidak menjanjikan peluang keduniaan yang luas, seperti mana mempelajari bidang-bidang yang lain. Di sinilah peranan keikhlasan kepada Allah S.W.T. yang akan menjadi kekuatan dalam diri seorang penghafaz al-Quran bagi mempertahankan niat suci itu.

Masalah Luaran (External) Seorang Hafiz Al-Quran

Masalah luaran ini tidaklah seberat masalah dalaman. Ini kerana banyak orang-orang kafir atau orentalis yang tidak beriman pun mampu untuk menghafaz keseluruhan al-Quran. Tunggak kejayaan adalah datangnya dari keinginan yang kuat dari diri seseorang itu. Namun jika berjaya melepas masalah dalam, masalah
luaran akan mampu diatasi. Antara masalah-masalah luaran adalah:

a. Tidak mampu membaca dengan baik

Penghafaz yang tidak mampu membaca al-Quran dengan baik akan menghadapi dua masalah iaitu masalah membaca dan masalah menghafaz. Masalah ini akan lebih ketara apabila ayat yang dihafaz semakin banyak menyebabkan penghafazan terhenti separuh jalan. Terdapat juga mereka yang melakukan kedua-dua perkara ini sekaligus dapat menamatkan penghafazan mereka. Jika penghafaz tidak mampu melakukan dua perkara sekaligus, adalah baik ia melancarkan bacaan al-Quran terlebih dahulu barulah menghafaznya.

b. Tidak mampu mengurus masa


Penghafaz yang tidak mampu untuk mengurus masa mereka akan merasa kesuntukan masa untuk menghafaz di samping melakukan kerja-kerja yang lain. Untuk ini, seorang penghafaz perlu mendisiplinkan diri melapangkan sebahagian masa untuk menghafaz. Sebaiknya jadikanlah menghafaz sebagai tugas utama serta menjadikan kenikmatan membaca dan menghafaz ayat-ayat al-Quran mengurangkan masa untuk melakukan tugas-tugas yang lain.

c. Sukar membezakan ayat-ayat Mutasyabih

Al-Quran adalah merupakan mukjizat dari Allah S.W.T, mempunyai ayat-ayat
yang sama dari segi makna dan lafaznya.
“Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu kitab suci al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain, yang berulang-ulang (keterangannya berbagai cara),(oleh kerana mendengarnya atau membacanya) yangmenyebabkan badan orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram…” (al-Zumar:23)
Ayat-ayat Mutasyabih bermaksud ayat yang mempunyai persamaan seluruh
atau separuhnya di antara satu sama lain. Ayat ini kadangkala adalah sama
seratus peratus dan pada tempat yang lain ia berbeza hanya pada satu huruf
sahaja (Muhsin, 1994: 62). Seseorang penghafaz tidak boleh dikatakan mahir
dengan hafazannya selagi belum menguasai ayat Mutasyabih ini.

Dipetik dari: KEBERKESANAN KAEDAH HAFAZAN DI PUSAT TAHFIZ

PENYELIDIK-PENYELIDIK:
USTAZ ABDUL HAFIZ BIN HAJI ABDULLAH
PROF. MADYA AJMAIN BIN SAFAR
USTAZ MOHD ISMAIL BIN MUSTARI
USTAZ AZHAR BIN MUHAMMAD
USTAZ IDRIS BIN ISMAIL
UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA
2003


Mari muhasabah diri :)

Better late than never!