Thursday, August 9, 2012

Mujahadah.

Assalamualaikum  :)

Bismillah wal hamdulillah.

first, saya nak copy kata-kata seorang sahabat,

"apabila berada berseorangan dirumah.. ditinggal oleh housemate, terasa kesunyian. ade yg pergi umrah. meningkatkat amalan utk memperoleh taqwa yg mahal harganya. tapi kita disini sibuk dgn program yg x putus-putus. lepas habis satu, ade lg yg mendatang.


kalau di bulan lain, mgkin tidak mengapa. tapi, apabila di bulan ramadan.. terasa amat berat nk luangkan masa utk mengendalikan program. setiap saat di bulan ramadan amat berharga. ade yg beriktikaf kebanyakan masa di masjid, ade bertadarus 2,3 juzuk sehari sehinggakan ade yg pergi umrah utk betul2 fokus mengejar ganjaran ramadan.

tapi, itu semua adalah mainan perasaan yg tak perlu dilayan. menunjukkan kite masih belum betul2 faham tugas kite di muka bumi ini. orang lain jauh lebih sibuk dari kita sehinggakan tugasan yg kite ade ini tidak diistilahkan sibuk oleh orang yg lebih tinggi dari kite (pimpinan2). maka, sama2 lah kite menghayati perkongsian dari ust asri ini:

Jadikan Ramadhan 1433 ini sebagai medan latihan untuk kita benar-benar menjadi Daie yang 'Murabithun' dengan kerja-kerja Perjuangan Islam. Pastikan setiap masa yang berlalu diperuntukkan untuk Islam. Dalam hal ini, berkata Imam As-Syahid Hasan al-Banna "bergembiralah apabila kamu mendapati dirimu bergelumang dengan kerja-kerja dakwah, tenaga kamu banyak dihabiskan utk urusan dakwah. Demikian itu adalah kelebihan yang Allah kurnia kepada kamu. Sesungguhnya dakwah menuntut dirimu kesemua sekali dan bukannya sebahagian sebagaimana penyertaan kamu dalam agenda dakwah adalah buat selama-lamanya dan tidak berwaktu"! KALAU SEMUA AHLI-AHLI PARTI ALLAH BERSIFAT SEDEMIKIAN, KHILAFAH SUDAH TERTEGAK!"


Saya rasa mungkin inilah juga dilemma perasaan yang saya alami. Alhamdulillah, mungkin bila ade urusan persatuan atau program-program masa kita agak terisi dan kita akan lebih menghargai masa dengan sebaiknya. Dan dilemma perasaan kurang dirasai.

tapi bila dah ramai kawan-kawan balik msia, hanya tinggal beberapa muka sahaja lagi, memang amatlah perlu untuk anda bermujahadah untuk terus melakukan kebaikan. Allah.

Kadang-kadang jelous amat pada sahabat-sahabat yang sedang fokus menunaikan ibadat dengan mengerjakan umrah, walaubagaimanapun, moga Allah kurniakan kita yang berada di Mansurah ini juga dengan pahala yang sama asalkan selagi mana niat dipandu dengan baik! insyaAllah.

(ayat tak teratur apa saya nak cakap sebenarnya)

saya sedang bermujahadah huhu. 

Kalau rasa kamu tidak mampu untuk melakukan kebaikan jangan pula kamu menghampiri perkara-perkara yang tak sepatutnya.
(mungkin harini free skit tu yang macam xde keje je menghadap internet + tidur banyak) 
bukannya nak g baca buku ke, iadah ke. nilah manusia~ bila ada masa taknak guna masa, bila takde masa cakap tak sempat macam-macam.

manusia memang selalu macam tu.

ruang bebelan,
T_T
Fasa akhir Ramadan sudah bermula, selamat memburu Malam Lailatul Qadr, semoga ketemu ameen insyaAllah  :)

No comments: