Thursday, April 1, 2010

KELEBIHAN BERSELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD S.A.W.
Firman Allah :
إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً

Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.
Al-Ahzab : 56

Sabda Rasulullah :
‘Siapa berselawat kepadaku dari umatku untuknya ditulis sepuluh kebaikan’.

Riwayat Umar r.a.
Apabila mendengar kematian Rasulullah, beliau menangis dan berkata ,

Demi ayahku, demi ibuku ya Rasulullah..
Sesungguhnya kelebihanmu di sisi Tuhanmu.
Ketaatan kepadamu merupakan ketaatan kepada Allah..

Firman Allah :
وَيَقُولُونَ طَاعَةٌ فَإِذَا بَرَزُواْ مِنْ عِندِكَ بَيَّتَ طَآئِفَةٌ مِّنْهُمْ غَيْرَ الَّذِي تَقُولُ وَاللّهُ يَكْتُبُ مَا يُبَيِّتُونَ فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ وَكَفَى بِاللّهِ وَكِيلاً
Dan mereka (orang-orang munafik) mengatakan : "(Kewajiban kami hanyalah) ta'at". Tetapi apabila mereka telah pergi dari sisimu, sebahagian dari mereka mengatur siasat di malam hari (mengambil keputusan) lain dari yang telah mereka katakan tadi. Allah menulis siasat yang mereka atur di malam hari itu, maka berpalinglah kamu dari mereka dan tawakallah kepada Allah. Cukuplah Allah menjadi Pelindung.
An-Nisa’ : 80

Demi ayahku, demi ibuku ya Rasulullah..sesungguhnya kelebihanmu,

Firman Allah :
عَفَا اللّهُ عَنكَ لِمَ أَذِنتَ لَهُمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكَ الَّذِينَ صَدَقُواْ وَتَعْلَمَ الْكَاذِبِينَ
Semoga Allah memaafkanmu. Mengapa kamu memberi izin kepada mereka (untuk tidak pergi berperang), sebelum jelas bagimu orang-orang yang benar (dalam keuzurannya) dan sebelum kamu ketahui orang-orang yang berdusta?
At-Taubah : 43

Demi ayahku, demi ibuku Ya Rasulullah..
Sesungguhnya kelebihanmu menyebabkan ahli-ahli neraka bercita-cita untuk berada di dunia dan taat kepadamu.
Mereka berkata :
يَوْمَ تُقَلَّبُ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ يَقُولُونَ يَا لَيْتَنَا أَطَعْنَا اللَّهَ وَأَطَعْنَا الرَّسُولَا
Pada hari ketika muka mereka dibolak-balikan dalam neraka, mereka berkata: "Alangkah baiknya, andaikata kami ta'at kepada Allah dan ta'at (pula) kepada Rasul".
Al-Ahzab : 66

Demi ayahku, demi ibuku Ya Rasulullah..
Jika Nabi Musa, Allah bagi batu di mana terpancut air dari batu tersebut tetapi tidak ada yang lebih mengkagumkan dari jari-jemarimu yang yang mana keluar air darinya setelah engkau celup di dalam 1 bekas.( boleh beri minum lebih 80 orang)

Demi ayahku, demi ibuku Ya Rasulullah..
Jika Nabi Sulaiman, Allah bagi angin datang sebulan, pergi sebulan, tetapi tidak ada yang lebih mengkagumkan engkau naik buru’ untuk naik ke langit dan pada malam yang sama engkau dapat solat Subuh di Mekah (pada hari yang sama).

Demi ayahku, demi ibuku Ya Rasulullah..
Sekiranya Isa diberi kelebihan menghidupkan orang mati, tetapi lebih mengkagumkan..seekor kambing yang diberi racun oleh seorang wanita Yahudi, dapat bercakap denganmu sedangkan dia(kambing tadi) telah dipanggang..’ janganlah makan aku, sesungguhnya aku telah diracun’.

Demi ayahku, demi ibuku Ya Rasulullah..
Sesungguhnya walaupun dalam umurmu yang pendek (63 tahun) tetapi pengikutmu ramai sedangkan Nuh umur panjang (950 tahun) tetapi sedikit pengikut.

Sesungguhnya engkau hanya memakai pakaian dari kulit kambing, hanya menunggang himar dan sanggup orang duduk di belakang engkau dan sanggup meletakkan makanan di atas lantai ( tidak mempunyai meja )…begitulah tawadu’nya Rasulullah.

Subhanallah..hebatnya engkau wahai Rasulullah!


dari pengajian Kitab Mauizzah, Madarasah Imam Nawawi.. =)

No comments: