Friday, May 20, 2011

Speechless~

Bismillahirahmanirahim...

Speechless...?

Lama xmenulis, idea banyak nk tulis tapi bila bukak laptop je idea terus hilang... :(

Apepon, sekadar tazkirah peringatan kepada diri..

Sekarang musim imtihan final bagi budak2 yang ambik medik kat Mesir.

Studi, studi juga.

tetapi, Jangan kita jadikan exam ini sbg pembunuh kepada segalanya.

Jadikanlah ianya satu wasilah untuk kita lebih mendekatkan diri kepada Allah.

Biarlah ibadah kita makin bertambah bersempena imtihan n berusaha untuk terus istiqomah.

Niat elok2 semasa studi, n semoga di masa hadapan dengan ilmu ini kita dapat membela Islam.

InsyaAllah !

Ingatlah bahawa bukan usaha kita yang menjadi penentu kepada kejayaan.

Tapi hanyalah rahmat dari Allah.

Saya tidak bermaksud tidak perlu berusaha, tapi biarlah keyakinan kita 100% hanya kepada Allah.

Tawakkal sebelum semasa n selepas exam... sentiasa bertawakkal !

Bak pesanan seorang kakak senior ' masa bukak buku nk studi tu, kita dah niat betul2 n dah bertawakal kat Allah dgn apa yang kita studi tu'.

Dan saya nk bawak satu cerita kat sini..

seorang ikhwah ni, imtihan dah keesokannya tapi dia masih banyak xstudi..
n kebetulan dia mendapat panggilan untuk membawa seorang sahabat ke hospital kerana ada satu kes kecemasan.
jadi dia mendahulukan sahabatnya. dan dia memang xsempat nk buat ulangkaji untuk exam esok tu. Dia hanya bertawakal pada Allah.
Bila dalam dewan exam, dia memang xdapat jawab soalan2 tersebut.
Alkisahnya, apabila result keluar, terkejut bukan kepalang bila tengok result dia dapat jayyid jiddan ! Subhannalllah. Dia xpercaya lantas g jumpa sheikh dia tnya n terangkan keadaan dia yang xjawab soalan exam tapi boleh dapat JJ. Then, sheikh dia bgtahu, 'aku dah bernazar sesiapa yang pertama aku tanda kertas periksa dia akan aku berikan JJ' ~ Subhannallah....

emm, konklusinya...hebatnya pertolongan Allah kepada hambanya :)

Till then...

1 comment:

nur hidayah azman said...

selamat menghadapi imtihan..semoga sentiasa kuat..ameen..